Glavni formular

Savjeti i smjernice za odgovorno ponašanje putnika  

PRIJE PUTOVANJA 

• Saznajte što je više moguće. Što više znate o mjestu svjetske baštine prije dolaska, to više će lokacija oživjeti. Istražite o povijesti destinacije, kulturi, prirodnom okruženju, običajima, legendama.. UNESCO Wold Heritage Centre  sjajno je polazište. 

http://whc.unesco.org  

• Naučite nekoliko riječi na lokalnom jeziku. Ako se potrudite da govorite lokalni jezik, to vam omogućuje  interakciju s ljudima koji najbolje poznaju destinaciju. Ljudi cijene vaš trud i vaš interes za učenje. Jednostavne riječi poput „Pozdrav“, „Molim te“ i „Hvala“ mogu mnogo doprinijeti. 

• Putujte lagano. Primamljivo je spakirati sve što mislite da bi vam moglo zatrebati, ali ne zaboravite biti pametni o vašim potrepštinama. Pakiranje suvišnih predmeta i pakiranja troši prostor u torbi i može stvoriti nepotrebnu količinu smeća . 

• Izbor smještaja. Potražite hotele koji imaju propisane politike koje pokrivaju njihov utjecaj na okoliš, politiku zapošljavanja i kulturna dobra. 

• Istražite mogućnosti prijevoza u destinaciji. Zapamtite da putovanja utječu na okoliš. Gdje god moguće, pokušajte smanjiti zagađenje i utjecaj na okoliš tražeći alternativni prijevoz i nadoknadivši svoje emisije ugljika. 

- Za više informacija o zaštićenim vrstama/zabranjenim suvenirima na Vašoj destinaciji više informacija možete naći na http://www.cites.org/fra/resources/species.html  

ZA VRIJEME PUTOVANJA 

• Uključite se u lokalnu kulturu. Izreka: „ "Kada ste u Rimu radite kako Rimljani rade" vrijedi i danas. Vaše  putovanje pruža jedinstvenu priliku za istraživanje nove kulture i promatranje svijeta kroz drugačiju perspektivu. Imajte na umu da je jedenje lokalne hrane, kupovina na lokalnim tržnicama i prisustvovanje lokalnim festivalima dio doživljaja kulture. 

• Kupujte lokalne proizvode i usluge. Odabir podrške lokalnim poduzećima, obrtnicima i umjetnicima 

znači da ćete imati jedinstveno iskustvo i novac će ići izravno zajednici. Prije kupnje robe pitajte za njezino podrijetlo. Izbjegavajte kupnju proizvoda izrađenih od materijala koji pripadaju ugroženim prirodnim resursima i prijavite krivolov i druge ilegalne aktivnosti lokalnim vlastima. 

• Suzdržite se od agresivnog pregovaranja. Često je teško znati svoje granice u pregovaranju, pa ako  niste sigurni, pitajte u hotelu za savjete. Imajte na umu da kupnje koje izvršite izravno utječu na dobavljačeva sredstva za život. 

• Angažirajte lokalne vodiče. Obogatite svoje iskustvo odabirom lokalnih vodiča koji su upućeni u to odredište. Pitajte lokalne turoperatore i hotele za dobre preporuke. 

• Krećite se pažljivo. Odredišta su izuzetna zbog svoje prirodne ili kulturne raskoši. Pomognite i vi  da takva i ostanu slijedeći određene staze, poštujući redare i ne uklanjajući arheološka ili biološka bogatstva s lokaliteta. 

• Poštujte prirodni okoliš. Smanjite, ponovno upotrijebite i reciklirajte. Iako ste samo u posjeti i ne plaćate  račune za komunalne usluge, pravilno odlaganje smeća i minimiziranje potrošnje vode i energije koristit će cjelokupnom odredištu. 

NAKON PUTOVANJA 

• Podijelite svoje savjete za odgovorno putovanje. Osim što ćete obitelji i prijateljima pričati o divnim uspomenama koje ste stvorili, razmislite i o dijeljenju savjeta o tome kako i oni mogu pozitivno utjecati na svijet a za vrijeme  nezaboravnog putovanja. 

• Podijelite svoje fotografije. Slike mogu reći tisuću riječi. 

• Istražujte još više. Putovanje je samo početak učenja. Nakon što se vratite kući nastavite istraživati ​​i biti uključeni u probleme regije koja je plijenila vašu pažnju. Nadogradite svoje znanje i naučite o novim fascinantnim mjestima. 

Zagreb, 31.7.2021.

Kontaktirajte nas

Zatražite naše usluge u uredima u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani, kod naših logističkih partnera ili nam pošaljite upit.
Glavni formular
©  2024 GLOBTOUR EVENT d.o.o.
crossmenu