Glavni formular

Sjeverni Portugal i Galicija

04

Posebnim zrakoplovom iz Zagreba

GRUPNI POLAZAK: 5.4. – 9.4.2023.

5 dana/4 noćenja

Sjeverni Portugal i Galicija

1. dan, srijeda 5.4.2023.:  ZAGREB – SANTIAGO DE COMPOSTELA – BRAGA – GUIMARAES – PORTO

Sastanak putnika u jutarnjim satima u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Slijedi prijava na direktan let posebnim zrakoplovom iz Zagreba za Santiago de Compostelu, glavni grad slikovite Galicije na sjeveru Španjolske. Ukrcaj u bus i vožnja prema Portugalu do Brage, glavnog grada istoimene regije. Braga se ponosi poviješću dugom dvije tisuće godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva te sveučilišnim centarom dubokih kršćanskih korijena. Kraći razgled grada: Se, Nadbiskupska palača, rua do Souto, Arco da Puorta Nova,.. Nastavljamo do obližnjeg Guimaraesa. Obilazak drevnog kamenog grada gdje je nastala kraljevina Portugal. Tu je rođen Dom Alfonso Henriques koji se nakon pobjede nad Maurima 1139. proglasio kraljem Portugala. Razgled odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina grada koji je upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a: stare granitne zidine, romanička utvrda, palača Braganza, pa zatim trg Oliviera, trg Toural, crkva Naše Gospe od Utjehe…

Po završetku razgleda krećemo prema Portu, drugom po veličini portugalskom gradu uz obale rijeke Douro, sagrađenom na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu čiji je latinski naziv i dao ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „bijeli grad“, Porto nazivaju i „granitnim gradom“, a svjetski je najpoznatiji po slatkom desertnom vinu istog imena. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Navečer predlažemo šetnju po četvrti Ribeira, središtu noćnog života, gdje u nekoj od tipičnih taverni možete probati odlične portugalske specijalitete. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan, četvrtak 6.4.2023.: PORTO

Nakon doručka odlazimo na razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st. pod UNESCO zaštitom. Prvo ćemo se zaustaviti kod kod koncertne dvorane, Casa da Musica. Impresivnih arhitektonskih rješenja, izgrađena 2005. i arhitektonsko remek-djelo slavnog Rema Koolhasa, Casa da Musica pravi je hram posvećen glazbi s mnoštvom atrakcija. Nastavljamo prema crkvi sv. Franje iz 13 st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu, do starog dijela grada: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze (ako ćete imate vremena svakako preporučujemo razgled prekrasne Arapske dvorane, oblikovane prema modelu palače Comares u Alhambri), kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20.000 pločica... Nakon kraćeg odmora za ručak nastavak razgleda grada. Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Svakako preporučamo posjet vinskom podrumu u Vila Nova de Gaia, te degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Večer slobodna za vlastite programe. Noćenje u hotelu.

3. dan, petak 7.4.2023.: PORTO – FATIMA – BATALHA – NAZARE – COIMBRA

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak do Fátime, poznatog hodočasničkog odredišta. Kod razgleda jednog od najpoznatijih marijanskih svetišta, mjestu ukazanja Gospe Fatimske od Ružarija trima malim pastirima 1917. g., posebno se ističu bazilika Gospe Fatimske i Kapela Ukazanja - Capela das Aparições. Kraće slobodno vrijeme.

Put nas danas dalje vodi do Batalhe, malog mjesta nazvanog po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudnu za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Cilj posjeta je zavjetna crkva i samostan Bogorodice od Pobjede (Mosteiro de Santa Maria da Vitoria), istinska rapsodija u kamenu, remek-djelo portugalske gotike i još jedan dragulj s popisa zaštićene baštine organizacije UNESCO, koji je, unatoč gradnji u trajanju od gotovo 130 godina, ostao nedovršen. U kapeli Utemeljitelja počiva pobjednik, kralj Ivan (Joao) I, njegova supruga Philippa od Lancastera kao i njihova 4 sina, uključujući i glasovitog princa Henrika Moreplovca. Nastavljamo do Nazarea. Nekad malo ribarsko selo danas je postalo turističko središte. Dan ćemo završiti odlaskom do Coimbre, nekadašnje prijestolnice Portugala. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4. dan, subota 8.4.2023.: COIMBRA – AVEIRO – VIGO – PONTEVEDRA – SANTIAGO DE COMPOSTELA

Doručak i odjava iz hotela. Razgled grada na obali rijeke Mondego: samostan i crkva sv. Križa (Igreja de Santa Cruz), stara katedrala (Se Velha), sveučilište iz 1290. godine. Napuštamo staru prijestolnicu Portugala i odlazimo do Aveira, grada na zapadnoj obali Portugala, smještenog na laguni istoimene rijeke. Osim živopisnih kanala i barki živopisnih boja pod nazivom moliceiros, ovaj grad je najpoznatiji po snažnom art noveau i art deco utjecaju, kao i po samostanu (Mosteiro de Jesus) koji je sada muzej gdje se čuva prekrasni mramorni grob sv. Joane, kćeri kralja Alfonsa V. Nastavljamo do Viga, najvećeg grada Galicije, fantastičnog položaja na ulazu u „Ria de Vigo“, dolinu okruženu morem, s prekrasnim plažama. Grad Vigo keltske i rimske povijesti, stoljećima je odolijevao raznim napadima (Turci, Francis Drake, Napoleon…), šetnja povijesnim centrom grada s katedralom Santa Maria. Slijedi vožnja do 30-ak kilometara udaljene Pontevedre, starog rimskog grada na utoku rijeke Lerez. Kratki pješački obilazak, bazilika Santa Maria Mayor, crkva i samostan San Francisco, koju je osnovao Sveti Franjo Asiški koji je svratio u Pontevedru tijekom svog hodočašća Južnim putem Sv. Jakova i tako ju uvrstio u popis mjesta na Camino de Santiago. Provest ćemo ugodno vrijeme u ovom tihom gradu, na Praza de Leña s mnoštvom malih bodega i restorana. Nakon završetka svih razgleda, krećemo prema Santiagu. Po dolasku, smještaj u hotel i noćenje.

5. dan, nedjelja 9.4.2023.: SANTIAGO DE COMPOSTELA – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak autobusom do starog grada, razgled franjevačkog samostana čiji je utemeljitelj bio osobno Franjo Asiški, glavnog trga – Praza do Obradoiro, gradske vijećnice urešene skulpturom Sv. Jakova na konju – Santiago Matamoros (ubojica Maura) i gostionice  – rezidencije katoličkih kraljeva Isabele i Fernanda. Posjet katedrali Sv. Jakova (ulaznica u katedralu i muzej uz doplatu), moćima sveca, pogled na slavni Botafumeiro. Santiago de Compostela jedan je od najvažnijih svetišta kršćanskog svijeta – grob sv. Jakova (Santiago na španjolskom) bio je uz Rim i Jeruzalem najvažniji cilj hodočasnika nekoć, a i danas je jedan od najposjećenijih gradova Španjolske. Osim mnogobrojnim palačama i crkvama Santiago se diči i 500 godina starim sveučilištem osnovanim 1495. g. po povelji pape Julija II., koje gradu daje posebnu živost. Zgrade sveučilišta smještene su u središtu grada i u raskošnom parku. Slobodno vrijeme za šetnju starim gradom i ručak u nekom od restorana u ulici Franco. Galicijska kuhinja je osim po morskim specijalitetima poznata i po lagano kuhanoj bijeloj šunki – lacon, raštiki sa suhim mesom, gusto kuhanom bijelom grahu sa slaninom - fabada, habas – bob sa svinjskim nožicama i krvavicom, varivu od slanutka, zelene leće, lišća mlade repe pripravljenom sa svinjskim obrazima i ušima - caldo gallego, satarašu s patlidžanima – pisto gallego, dimljenoj hobotnici pirjanoj s krumpirom u maslinovom ulju  i začinjenoj prahom od crvene paprike - pulpo a la feira, te posebno pripravljenom kruhu – pan gallego. U nekim restoranima se može uživati u domaćoj glazbi, znatno različitoj od ostatka Španjolske, koja se izvodi na gajdama i sliči irskom melosu… Slobodno vrijeme do transfera za zračnu luku. Po dolasku prijava na direktan let posebnim zrakoplovom za Zagreb. Dolazak u Zagreb predviđen je u večernjim satima.

First Minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 829 € (6.170,76 kn)*

*First Minute popust 30 € (226,04 kn) vrijedi za rezervacije do 45 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta po FM cijeni.

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 859 € (6.396,79 kn)

Doplata za jednokrevetnu sobu: 220 € (1.657,59 kn)

Fiksni tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Minimalan broj putnika za realizaciju aranžmana: 40

Cijena uključuje: 

- prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Zagreb – Santiago de Compostela – Zagreb

- pristojbe zračnih luka

- transfere i razglede prema programu

- smještaj u hotelima 3*/4* u Portu, Coimbri i Santiago de Composteli i u dvokrevetnim sobama na osnovu 4 noćenja s doručkom

- večera u hotelu u Coimbri

- razgledi prema programu

- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

- boravišne pristojbe

- jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

- doplatu za jednokrevetnu sobu 220 € (1.657,59 kn)

- ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene

- putna osiguranja

- fakultativne izlete i sadržaje

- troškove osobnih narudžbi

Popusti:

- 10% za dijete do 12 god. na 3. pomoćnom ležaju

Fakultativni izleti i sadržaji:

- degustacija porta u Portu: 15 € (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta)


Ulaznice (informativne cijene):

- katedrala i muzej u Santiago de Composteli 12 €

- crkva sv. Franje u Portu 4 €

- Casa da Música u Portu 12 €

- Sveučilište u Coimbri s knjižnicom 12,50 €

- Samostan u Batalhi 6 €

Informativni red letenja:

05.04.2023.ZAGREB – SANTIAGO DE COMPOSTELA08:20    11:50
09.04.2023.SANTIAGO DE COMPOSTELA  - ZAGREB22:00    01:00

NAPOMENE
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji u Španjolskoj i Portugalu te može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama

- Državljanima Republike Hrvatske za ulazak u Kraljevinu Španjolsku i Republiku Portugal dovoljna je važeća putovnica ili osobna iskaznica.

- Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora putovanja

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

KORISNE INFORMACIJE – GALICIJA

Pokrajina Galicija, smještena na sjeverozapadu Španjolske uz granicu s Portugalom, poznata je kao 'Regija tisuću rijeka', a brojna ušća njezinu obalu čini prepunom prekrasnih estuarija i rijasa. Sama obala prepuna je kontrasta u kojima imate mogućnost uživati na nježnim pješčanim plažama ili proživljavati avanture na obližnjim liticama. Svaki posjetitelj Galicije moći će uživati u bogatoj gastronomiji, običajima s primjesama keltske i rimske kulture te, naravno, u izvrsnom vinu. Glavni grad Galicije je Santiago de Compostela.

Santiago De Compostela: Veličanstveni grad, slavno odredište brojnih hodočasnika, jedinstven je povijesni spomenik čiji je stari dio grada prepoznao i UNESCO kao nezamjenjivu svjetsku baštinu. Ime je dobio po sv. Jakovu, čije su kosti pronađene na području grada, na mjestu na kojem je sagrađena i veličanstvena bazilika. Santiago je simbol rekonkviste, obilježen arhitekturom gotike i romanike, izvanredno odredište za sve zaljubljenike u povijest i umjetnost. Santiago de Compostela krajnje je odredište poznatog hodočašća Camino de Santiago (Put sv. Jakova).

KORISNE INFORMACIJE – PORTUGAL

Portugal, država na krajnjem zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobjedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine je član Europske unije.

Porto, grad, luka i upravno središte istoimenog okruga u sjevernom Portugalu (237 591 st.). Leži na obali rijeke Douro, nedaleko od njezina utoka u Atlantski ocean. Porto su vjerojatno osnovali Kelti, u rimsko doba Portus Cale (odatle naziv za cjelokupni državni teritorij). U XIV. st. važna luka (rodno mjesto Henrika Pomorca). Po veličini drugi grad zemlje, gospodarsko je i kulturno (sveučilište osnovano 1911) središte sjevernog Portugala. U starome dijelu grada (na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 1996) ističe se romanička katedrala iz XII. st. (s dogradnjama u XIV. st. i pregradnjom u XVII–XVIII. st.), gotička crkva iz XIV. st. i nekoliko baroknih crkava (Igreja dos Clérigos sa 75 m visokim zvonikom i dr.). Dva željezna mosta preko Doura (most Luís I., na dva kata, na UNESCO-ovu je popisu) koja povezuju Porto s gradom Vila Nova de Gaia na lijevoj obali.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. https://www.palma-travel.hr/opci-uvjeti/

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa. Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 KN

Načini plaćanja:

• gotovina ili uplata na žiro račun (40% predujam prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije 30 dana prije puta)

• karticama jednokratno - Visa, Premium Visa, MasterCard, Maestro, Diners i Amex (izdan u stranim zemljama) debitne/prepaid, vpay, kreditne ili poslovne kartice

• karticama obročno 2-12 rata – Visa, Premium Visa, MasterCard, Maestro kreditne ili poslovne kartice

Navedene cijene su za virmansko i gotovinsko plaćanje. Za kartično plaćanje agencija obračunava manipulativne troškove kartičara

Rezervacije: Tel: +385 1 488 1100; Fax: +385 1 488 1119; outgoing@globtour.hrwww.globtour-event.com

Informacije :Globtour Event d.o.o., Business Park Radnička cesta 1 a, HQ. Trg N. Š. Zrinskog 1, 10000 Zagreb, Hrvatska; OIB: 93712633315; Polica osiguranja jamčevine za turistički paket aranžman: 298706000120 (Croatia Osiguranje d.d.); Polica osiguranja od odgovornosti 078700089601 (Croatia Osiguranje d.d.).

Kontaktirajte nas

Zatražite naše usluge u uredima u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani, kod naših logističkih partnera ili nam pošaljite upit.
Glavni formular
©  2023 GLOBTOUR EVENT d.o.o.
crossmenu