Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

Magično mjesto na sjeveru Europe koje donosi božićno raspoloženje na neviđen način. Selo Rovaniemi je prijestolnica poznate finske regije Laponije. Smješten je točno na Arktičkom krugu, 800 kilometara od Helsinkija i zbog toga ga smatraju “kapijom” ili prolazom u Arktik. S obzirom na pogodnost geo-lokacije, Djedica je odlučio preseliti u Rovaniemu 2010. godine i tako lakše primati goste koji u tako velikom broju stižu iz svih dijelova svijeta! Istina je!

Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

Svake godine Djeda Božićnjaka u njegovom uredu posjeti oko 500.000 znatiželjnika iz cijelog svijeta.

Sve je počelo prije 12 godina

Od 2010. godine, selo postaje i službena adresa na kojoj se može posjetiti Djeda Božićnjaka. Divovski snjegovići, skulpture od snijega, okićena drvca, 20-ak drvenih planinskih kućica u kojima se nalaze restorani, suvenirnice, poštanski ured koji godišnje primi oko pola milijuna pisama s popisom želja iz cijelog svijeta te Ured Djeda Božićnjaka smjestili su se u bajkovito selo koje bez obzira na hladnoću unosi toplinu u srce svakog posjetitelja - velikog i malog.

Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

Ne vjerujete nam? Možete se uvjeriti sami na našem dvodnevnom izletu u Rovaniemi gdje letimo vikend prije Božića…jer nikad nije prerano za najbolji poklon kojeg će se svi sjećati.

Tko je zapravo Djed Božićnjak? Poznat je u cijelom svijetu, ali pod drugačijim imenima…

Babbo Natale? Dun Che Lao Ren? Sinterklaas? Ako krenemo s Istoka prema Zapadu, ili sa Sjevera na Jug pa se vratimo natrag - na putu vjerojatno nećemo naići ni na jednu osobu koja nije čula za Djeda Božićnjaka. Super-popularni djedica, kojeg na svijetu zovu različitim imenima - poznati je lik za kojeg se smatra da je star otprilike 1,750 godina.

Od Pai Natala do Kanakaloka

Ako se kojim slučajem nađete u Japanu tokom Adventa, svakako ćete se susresti s Hoteiosho ili Santa Kurohsu - japanskim Djedom Božićnjakom. On također ima poveći trbuh (koji ga štiti od hladne zime) i ostavlja darove djeci.

Kada Djedica požuri prema Havajima njegovim sobovima postaje pretoplo. Tada ih on šalje kući, u Rovaniemi - Finsku, a on posjećuje Havaje u kanuu, odjeven u laganiju odjeću, s ogrlicom od cvijeća oko vrata. Tamo ga zovu Kanakaloka i pogodite što?
Nosi darove, baš kao i svugdje.

Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

U romanskim europskim zemljama poput Francuske, Španjolske ili Portugala - našeg Djedicu zovu imenima poput Pere Noel, Papa Noel ili Pai Natal. Mnogi kažu da su ga vidjeli kako juri nebeskim svodom na saonicama koje vuku sobovi. Navode da izgleda baš onako kako ga većina ljudi zamišlja - duge bijele kose i brade, s naočalama, dobroćudnog lica, u crveno - bijeloj opravi.

Iz Rovaniemija, s veseljem, ho-ho-ho!

No, zaključimo ovu priču s Joulupukki djedom - finskim Djedom Božićnjakom. U doslovnom prijevodu, njegovo ime znači “Božićni jarac”. On u Finskoj doduše ne leti nebeskim svodom, već saonice vozi po tlu. Razlog tome je što tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta dolaze upravo njemu u posjet, pa on može odnositi poklone na lakši način. Svake godine oko Božića, on s tajne lokacije na kojoj živi s bakom Božićnjak dolazi u selo u kojem ga posjećuje na tisuće posjetitelja.

Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

U magično, najmagičnije selo na svijetu, Rovaniemi Djeda Božićnjaka imate priliku svratiti s Globtour Event timom za najbolja putovanja 17. i 18. prosinca, točnije vikend koji prethodi Božiću.

Ho-ho-ho… ove godine Božić dolazi ranije…

Romantično izdanje Rovaniemija: Svjetlo Aurore Borealis koje oduzima dah

Aurora Borealis. Kada čujete taj pojam, na pamet vam odmah padaju zeleno-plavi “valovi” svjetlosti koji se u polarnim krajevima pojavljuju na nebu, u određenim periodima godine. Iako je ta pojava poznata kao svjetlosni spektakl, riječ je o difuzno obojenoj “zavjesi” mekanog, višebojnog svjetla koji se širi nebeskim svodom. Nedavno je dokazano da je Aurora Borealis i zvučni fenomen.

Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

Danas postoje takozvani lovci na polarnu svjetlost” koji tvrde da je taj doživljaj najveći spektakl prirode koji se može doživjeti na Planeti Zemlji.

A sad, najvažnije pitanje…

Gdje i kada “uloviti” taj dašak svemirskog spektakla na Zemlji?

Aurora Borealis može vas počastiti svojim dolaskom u predjelima Polarne regije - gdje se magnetna polja mjenjaju. Polarni pojas tako će dakle pokrivati sjeverne dijelove Alaske, Kanade, Islanda, Norveške, Švedske, Finske i Rusije.


Najpogodniji vremenski period za uočavanje i promatranje polarne svjetlosti je od prosinca do ožujka. Zato smo se mi tamo odlučili uputiti vikend uoči Božića! Svoju priliku za čaroliju Aurore Borealis možete uloviti na našem dvodnevnom izletu u Rovaniemi s direktnim letom iz Zagreba 17.12. !

Najpoznatiji celebrity među sobovima - Rudolf

Sigurno ste čuli za Rudolfa, mezimca Djeda Božićnjaka, letećeg soba sa svjetlećom crvenom njuškicom… Popularni sob rodio se 1939. godine u Americi. Njegovi tvorci dvoumili su se između imena Rollo i Reginald, a na kraju je dobio ime Rudolf. Započeo je svoju karijeru kao glavni lik u bojanci koju su distribuirali u Americi za vrijeme Adventa. S obzirom na njegovu specifičnu karateristiku - svjetleći crveni nos - uvijek je iskakao iz mase. No, za njega život nije uvijek bio savršen.

Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

Crveni nos kao zaštitni znak

Njegovi su ga vršnjaci često zadirkivali i ismijavali njegov nos (40-ih godina u Americi crveni nos bio je simbol za alkoholizam). Jednom prilikom, Chicago je zadesila vremenska nepogoda - gusta, niska magla. Zavila je gradske ulice u potpuni kaos. Rudolf je šetao ulicama i spontano osvjetljavao ljudima put svojom njuškom te im tako pomogao da se kreću kroz gustu bijelu “zavjesu”. Ubrzo zatim, priča o Rudolfu i njegovom svjetlećem nosu proširila se svugdje po svijetu

Magija Rovaniemija: Sve što morate znati o selu Djeda Božićnjaka

Tako je vijest doputovala i do Djeda Božićnjaka u Finsku, koji je u to vrijeme imao  tehničkih problema s dostavom. Naime, njegove saonice koje lete po zraku, kretale su se relativno sporo, jer je bio oprezan dok leti kroz mrak. Upravo zbog toga, dostava darova trajala je predugo.

Kako se Rudolf pridružio Djedu?

Kada je čuo za Rudolfa, na pamet mu je odmah pala ideja kako bi upravo taj čudnovati sob bio idealan vođa njegovih saonica te bi osvjetljavao put drugim sobovima i tako bi svi zajedno bili brži! Sjajna ideja, djedice, moramo priznati!

Poslao je Rudolfu telegram u kojem mu je ponudio doživotan posao u Rovaniemiju, Finskoj - jedno od najatraktivnijih mjesta za izgradnju karijere, što se letećih sobova tiče.

Tako se Rudolf preselio u Finsku i započeo dugogodošnju suradnju sa Djedicom, a postepeno mu je postao i omiljeni sob, netko na koga se Djed Božićnjak uvijek mogao i još uvijek može osloniti.


Druženje s omiljenim Rudolfom moguće je ove zime na dvodnevnom izletu u selu Rovaniemi (17.-18.12.2022)!

Kontaktirajte nas

Zatražite naše usluge u uredima u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani, kod naših logističkih partnera ili nam pošaljite upit.
©  2022 GLOBTOUR EVENT d.o.o.
crossmenu