Glavni formular

Iran

Teheran-Kashan-Esfahan-Varzane-Mazrachoo-Yazd- Nagsh-e-Rostam-Perzepolis-Shiraz

6.10.-15.10.2023
Zrakoplovom iz Zagreba

Vodimo vas do Teherana, živahnog grada s orijentalnom arhitekturom, Esfahana najljepšeg grada Irana s prekrasnim parkovima i mostovima i Shiraza grada ruža, slavuja i pjesnika.

Vodimo vas u zemlju ljubaznih domaćina, perzijske kulture i bajki tisuću i jedne noći!

Iran

1. dan: Zagreb - Teheran, petak, 6.10.2023.

Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman u 18:30 (dva sata prije polijetanja zrakoplova). Polijetanje za Istanbul u 20:30 sati, broj leta TK1056,  s dolaskom u 23:40 sati. Nastavak putovanja prema Teheranu u 01:00 sati, let TK878, s predviđenim slijetanjem u 04:35 sati.

2. dan: Teheran, subota, 7.10.2023.

Slijetanje u Teheran u 04:35 sati po lokalnom vremenu. Vožnja gradom do tornja Azadi koji je izgrađen povodom 2500 godine Perzijskog carstva te odlazak s lokalnim vodičem na doručak. Koristimo jutro za šetnju centrom grada i posjet palači Golestan, nekadašnjoj kraljevskoj palači dinastije Kadžar tijekom 19. stoljeća. Palača je danas pod zaštitom UNESCO-a. Nakon ručka odlazimo u hotel na poslijepodnevni odmor. Dan završavamo šetnjom kvartom Tadžriš na sjeveru Teherana gdje ćemo posjetiti simpatični bazar i imamzade džamiju Saleh u kojoj se upoznajemo s osnovama šijizma.

Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Teheran – Kashan – Esfahan, nedjelja, 8.10.2023.

Rani doručak i odlazak prema gradu Kashanu, kojeg zovu još i „pustinjskim biserom“. Posjetit ćemo poznati vrt Fin (UNESCO) kao jedan od reprezentativnih primjeraka perzijskih vrtova i najljepši iranski tradicionalni hamam/kupalište sultana Amira Ahmada. Nakon pauze za ručak i šetnje kašanskim tradicionalnim bazarom, odlazimo u Esfahan. Smještaj u hotel, noćenje.

4. dan: Esfahan, ponedjeljak, 9.10.2023.

Doručak u hotelu. Uz domaćina Ivana Đogića koji će nam uz čaj i šetnju gradom reći zašto smatra da je Esfahan jedan od najljepših gradova svijeta.
Slijedi cjelodnevni razgled slavnog glavnog grada dinastije Safavid iz 16. i 17. stoljeća kad je Esfahan bio jedan od najvećih gradova na svijetu. Posjet  armenskoj četvrti, katedrali Vank i obližnjem biskupskom dvoru. Povratak u centar grada safavidske prijestolnice, šetnja 500 metara dugim velebnim trgom Naqsh-e Jahan kojim dominira džamija Jameh s ogromnom kupolom od zelene keramike i dva minareta, remek djelo islamske arhitekture. Posjećujemo i palaču Chehelsotun koja se odlikuje slavnim freskama. Nakon kasnog ručka obilazimo stare mostove Si-o -se i Khaju na rijeci Zayanderud koji će zaokružiti sliku ovog grada iz bajki tisuću i jedne noći. Povratak u hotel, noćenje.

5.dan: Esfahan – Varzane, utorak, 10.10.2023.

Esfahan je kao jedan od najvažnijih gradova na Putu svile oduvijek bio središte perzijskog obrtništva pa se nakon doručka vraćamo na bazar i slobodno vrijeme koristimo za razgledavanje bogate ponude bazara i kupovinu suvenira (začini, ukrasno posuđe, tkanine, stolnjaci, šahovske ploče, ćilimi, tepisi). Poslije ručkavožnja do gradića Varzane. Varzane je drevni središnji iranski pustinjski grad, 1,5 sat vožnje autobusom od grada Esfahana. Dok jedan dio grupe u seoskom domaćinstvu priprema ručak na tečaju kuhanja, drugi dio grupe razgledava mlin koji su tradicionalno pokretale deve i golubinji toranj u kojem se sakupljalo ptičje gnojivo za okolna poljoprivredna polja. Smještaj u  seosko domaćinstvo, noćenje.

6. dan : Varzane – Mazrachoo – Yazd, srijeda, 11.10.2023.

Nakon doručka odlazak na pustinjske radosti na pješčanim dinama visine od 5 do 62 m, a nakon toga odlazak u susjedno selo na seosko domaćinstvo Mazrachoo na kojem šećemo otvorenim prostranstvom do obližnje farme s izvrsno očuvanim primjerkom kanata. Kanati su tradicionalni pustinjski sustavi navodnjavanja koji su od najranijih dana perzijske civilizacije omogućavali život u suhim područjima iranskog platoa. Ručak u seoskom domaćinstvu Mazrachoo i poslijepodnevna vožnja do Yazda. Smještaj u hotel, noćenje.

7. dan: Yazd, četvrtak, 12.10. 2023.

Nakon doručka odlazimo na ''Kule tišine'', brda na čijim su vrhovima zoroastrijci polagali tijela pokojnika za tzv. nebesku sahranu (prema vjerovanju zoroastrijaca pokop mrtvih nije dozvoljen jer bi se zemlja onečistila). Priču o zoroastrizmu nastavljamo u muzeju i hramu ''vječne vatre''   nakon čega posjećujemo i prekrasni perzijski vrt Dolatabad u kojem se nalazi najviši svjetski ''hvatač vjetrova'' – tradicionalni pustinjski klima uređaj. Poslije ručka i posjeta džamiji  Jameh iz 14. stoljeća, šetnja labirintskim uličicama stare jezgre koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Yazd je grad čijom panoramom dominiraju tirkizne kupole i minareti te hvatači vjetrova. Večer ćemo provesti na krovu jednog od brojnih restorana i kavana s kojih puca pogled na atraktivnu gradsku panoramu. Noćenje u hotelu.

8. dan: Yazd – Nagsh-e Rostam – Perzepolis – Shiraz, petak, 13.10.2023.

Poslije ranijeg doručka napuštamo Yazd pri čemu putem do Shiraza obilazimo ahemenidske grobnice lokaliteta Nagsh-e Rostam. Nakon pauze za ručak nastavljamo s   perzijskom poviješću u Perzepolisu kao ceremonijalnoj prijestolnici slavnog ahemenidskog carstva. Perzepolis je izgradio Darije Veliki te je bio veličanstveno sjedište niza ahemenidskih ''kraljeva svih kraljeva'' sve dok ga 330. pr.Kr. nije uništio Aleksandar Veliki. Dolazak u Shiraz i prolazak pored slavoluka posvećenom kuranu. Putnici i hodočasnici vjeruju da prolazeći ispod slavoluka primaju blagoslov Svete Knjige koja ih štiti na putovanju. Smještaj u hotel i noćenje.

9. dan: Shiraz, subota, 14.10.2023.

Nakon ranog doručka polazak na cjelodnevni razgled Shiraza, grada vrtova i pjesnika. Posjetit ćemo džamiju Nasir-ol-Mulk dok zrake sunca ulaze u džamiju kroz šarene prozore obasjavajući njezinu unutrašnjost. Razgled obližnjeg perzijskog vrta Narenjestan ugledne širaske obitelji Gavam te posjet mauzoleju najpoznatijeg perzijskog pjesnika Hafiza. Popodne uživamo u šarenilu bazara Vakil i saraja Moshir, a navečer u raskoši imamzade džamije Shahcheragh – treće najznačajnije džamije u Iranu. Također, imat ćemo mogućnost fakultativnog odlaska u perzijski hamam, tradicionalno kupalište u kojem ćemo imati privatni termin za uživanje u tretmanu i vrućoj kupelji (uz doplatu). Na oproštajnoj večeri se zadržavamo do cca. 23h nakon čega odlazimo do zračne luke Shiraz.

10. dan: Zračna luka Shiraz – Zagreb, nedjelja, 15.10.2023.

Povratak letom TK885 Turkish Airlines u 01:45h prema Istanbulu. Predviđeno vrijeme slijetanja 05:20 sati. Polet zrakoplova TK1053 Turkish Airlinesa u 07:00 sati prema Zagrebu s predviđenim slijetanjem u 08:05 sati.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: FIRST MINUTE 1.420,00 EUR (10.698,99 kn) 

REDOVNA CIJENA 1.450 EUR (10.925,03 kn)

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: EUR 299,00 (2.237,75 kn)

Cijena uključuje: 

- prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi

- 7 noćenja s doručkom prema programu u hotelima na razini 3*/4*/5* (1 noćenje s doručkom u Teheranu u hotelu 5*, 2 -noćenja s doručkom u hotelu u Esfahanu u hotelu 4*, 1 noćenje s doručkom u tradicionalnom seoskom domaćinstvu 3* u Varzaneu (pustinja), 2 noćenja s doručkom u Yazdu u tradicionalnom hotelu 3* i jedno noćenje s doručkom u hotelu 4* u Shirazu)

- 7 ručkova u restoranima s uključenim pićem (jedno piće: voda, sok, jogurt...)

- doručak po dolasku u Teheran

- večera zadnji dan prije odlaska na aerodrom

- tečaj kuhanja tradicionalnog iranskog jela

- usluga lokalnog vodiča tijekom cijelog boravka, na engleskom jeziku

- usluga pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku

- svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom

- sve ulaznice za lokalitete po programu razgledavanja

- poklon knjiga „Iran u prezentu“ za svakog putnika

- troškovi organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

- obavezna doplata za aerodromske pristojbe EUR 299,00 (2.237,75 kn)

- nadoplata za jednokrevetnu sobu  EUR 170,00 (1.280,87 kn)

- napojnice lokalnom vodiču i vozaču ( EUR 40,00 - plaćanje na licu mjesta )

- posjet perzijskom tradicionalom hamamu 40,00 eur ( 301,38kn) – plaćanje uz rezervaciju

- viza za Iran EUR 56,00 (421,93 kn)

- putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti  (izračun na upit uz prethodno dostavljene podatke putnika)

Minimalni broj putnika u grupi: 15

Informacije o letu:

Prijevoznik: Turkish Airlines. Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uključena u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage. Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka.

Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza:

Hrvatski državljani za ulazak u Iran trebaju vizu. Potrebno je dostaviti agenciji kopiju naslovnice putovnice najkasnije 30 dana prije putovanja. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja. Cijena vize je EUR 56,00 (421,93 kn)

Uvjeti vezani uz COVID-19

Za ulazak u Iran potrebna je potvrda o primitku dvostrukog cjepiva s tim da je datum primitka druge doze stariji od 15 dana prije putovanja. Oni koji nisu cijepljeni trebaju PCR test napravljen unutar 72 sata prije ulaska u zemlju.

Ovo su trenutni uvjeti koji se mogu naknadno i promijeniti.

Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Irana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.

Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju Uvjeti otkaza putovanja organizatora. U Iran nije moguće ući sa putovnicom koja ima izraelski žig ili bilo koji dokaz posjete Izraelu (npr. izlazni jordanski žig graničnog prijelaza sa Izraelom). Ukoliko imate dokaz posjete Izraelu preporuka je napraviti novu putovnicu. Ukoliko se odlučite za putovanje sa starom putovnicom, putujete na vlastitu odgovornost i sami snosite troškove povratka u Hrvatsku u slučaju zabrane ulaska u Iran.

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, karte se izdaju za sve putnike u jednom danu.

Pravila ponašanja i odijevanja tijekom boravka u Iranu:

Žene: od dolaska na teritorij Irana žene moraju nositi maramu (hijab) kojom prekrivaju kosu. Svakako jednu maramu imati spremnu u ručnoj prtljazi jer će biti potrebna po slijetanju u Iran. Također, tijelo mora biti pokriveno širom majicom ili tunikom koja će prekriti stražnjicu. Poželjne su i majice dugih rukava, laganih i prozračnih materijala. Otvorene cipele, sandale i natikače su prihvatljive. Noge bi također trebale biti pokrivene do gležnja. Krivo je mišljenje da je crna boja „propisana“ za žene. Iranke nose razne šarene marame i odjevne predmete. Muškarci: kratke hlače u Iranu nisu dozvoljene tako da je preporuka nositi duge hlače. Otvorene cipele i sandale su prihvatljive.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije/aranžmana pristajete na navede uvjete stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete https://globtour-event.com/opci-uvjeti-i-upute-pruzanja-usluga/ Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, www.mvep.hr. Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 KN

IRAN

Površina : 1.648 195 km2

Broj stanovnika : 86.758 000

Etnička struktura : 61% Perzijanci, 16 % Azerbajdžanci i ostali narodi

Religija : Islam

Jezik: Farsi

Sigurnost: Iran je za turiste sigurna zemlja i može se kretati svim gradovima bez ikakvih ograničenja

Hrana: Iranska hrana je  raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom (osim svinjetine)

Postoje mnogobrojni kvalitetni restorani koji nude tradicionalna jela

Piće: alkohol je zabranjen i ne može se kupiti niti konzumirati na javnim mjestima

Voda je uglavnom pitka, a dostupna je svuda i flaširana voda. Pije se uglavnom čaj.

Valuta: Iranski rial   IRR  (1 USD = 400000 IRR ;  1 € = 420000 IRR)

Plaćanje: zbog nepostojanja međunarodnog bankovnog prometa, kreditne kartice se mogu koristiti samo iznimno i na vrlo ograničenom broju mjesta pa je nužno ponijeti dovoljno gotovine u eurima.

Mobiteli: A1, T-Mobile i Telemach

Internet:  dostupan svuda

Napon: 220 volti

Vremenska razlika: + 3,30

Klima: Iran je velika zemlja i ima više klimatskih zona, najveći dio zemlje ima kontinentalnu klimu s 4 godišnja doba. Ljeto je vruće, a dijelovi zemlje imaju suhu klimu, s vrlo malo vlage pa se vrućina lakše podnosi

Načini plaćanja:

• gotovina ili uplata na žiro račun (40% predujam prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije 30 dana prije puta)

• karticama jednokratno - Visa, Premium Visa, MasterCard, Maestro, Diners i Amex (izdan u stranim zemljama) debitne/prepaid, vpay, kreditne ili poslovne kartice

• karticama obročno 2-12 rata – Visa, Premium Visa, MasterCard, Maestro kreditne ili poslovne kartice

Navedene cijene su za virmansko i gotovinsko plaćanje. Za kartično plaćanje agencija obračunava manipulativne troškove kartičara

Rezervacije: Tel: +385 1 488 1100; Fax: +385 1 488 1119; outgoing@globtour.hrwww.globtour-event.com

Informacije :Globtour Event d.o.o., Business Park Radnička cesta 1 a, HQ. Trg N. Š. Zrinskog 1, 10000 Zagreb, Hrvatska; OIB: 93712633315; Polica osiguranja jamčevine za turistički paket aranžman: : 298706000139 (Croatia Osiguranje d.d.); Polica osiguranja od odgovornosti 1500-175875699 (Allianz Hrvatska d.d.)

Kontaktirajte nas

Zatražite naše usluge u uredima u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani, kod naših logističkih partnera ili nam pošaljite upit.
Glavni formular
©  2023 GLOBTOUR EVENT d.o.o.
crossmenu