22.-29.7.2022., 8 dana zrakoplovom

Grenland

Detalji putovanja

8 dana zrakoplovom
22.-29.7.2022.

Vrijednost više

Svi izleti uključeni
Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade

 

Grenland (grenlandski Kalaallit Nunaat [kala:l:it nuna:t], danski Grønland [grœ'nlæn]), danski otok u Arktiku i najveći otok na Zemlji; obuhvaća 2 166 086 km² (s okolnim otocima, kojima je ukupna površina 44 800 km²), od čega je 410 449 km² bez leda (primorski pojas). Klima je arktička. Na zapadnoj je obali ublažena toplom Zapadnogrenlandskom strujom. Unutrašnjost Grenlanda ima vrlo niske temperature (prosječno –30 °C); 22. prosinca 1991. izmjerena je temperatura od –69,6 °C, najniži apsolutni minimum zabilježen na sjevernoj hemisferi. Na sjeveru su, zbog duge polarne noći, temperature mnogo niže nego na jugu. Na Grenlandu živi 55 860 st. (2017.), većinom mješanaca Eskima i Europljana. Službeni je jezik grenlandski inuit (zapadnogrenlandski ili kalaallisut),.

Grenland

1. dan: ZAGREB - KOPENHAGEN

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Let zrakoplovom Croatia Airlines na redovnoj liniji za Kopenhagen (satnice leta iskazane na dnu programa). Po dolasku u dansku prijestolnicu odlazak na razgled grada panoramski i pješački u trajanju od 4 sata: park Tivoli, gradska vijećnica, dvorac Rosenborg, Kastellet, Morska sirena (simbol grada), impozantna fontana Gefion, Palača Amalienborg (rezidencija danskih kraljeva), lučka četvrt Nyhavn... Odlazak do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora odlazak s voditeljem putovanja javnim gradskim prijevozom u šetnju središtem grada, prema Nyhavnu, najpitoresknijem dijelu grada i najčešćem motivu svih gradskih razglednica, živahnoj i šarenoj četvrti uz samu obalu. Prelazimo  most s Nyhavna do Broens GadekØkken, omiljenog mjesta za jelo, piće i druženje zadnjih nekoliko godina, smješteno između Nyhavna i četvrti Christiania. Riječ je o svojevrsnoj food tržnici na otvorenom, s mnogo štandova s odličnom ponudom hrane iz svih kutaka svijeta. Sigurno ćete uživati u šarenoj, bučnoj, slikovitoj atmosferi izmiješani s lokalcima, uz odličnu hranu i dansko pivo! Povratak u hotel s voditeljem putovanja. Noćenje.

2.dan: KOPENHAGEN – KANGERLUSSUAQ – ILULLISAT

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i transfer u zračnu luku Kastrup na let za Grenland. Let na liniji Kopenhagen – Kangerlussuaq zrakoplovne kompanije Air Greenland, nakon slijetanja u mjesto koje je najveća transportna luka na Grenlandu lokalni let na liniji za Ilulissat. Po dolasku u Ilulissat transfer do hotela i smještaj. Kraće slobodno vrijeme i potom odlazak u pješački razgled Ilulissata s lokalnim vodičem koji će nam opisati ne samo naselje, već ćemo uz njega čuti i kako se živi u arktičkim uvjetima. Ilullisat, nekoć Jakobshavn, inače je turistički najposjećenije mjesto na najvećem svjetskom otoku što Grenland jest. U izvornom jeziku Inuita, Ilullisat se doslovno prevodi kao „ledenjak“. Smješten nekih 350 km iznad Arktičkog kruga u zaljevu koji se zove Disko, grad je s nešto manje od 5000 stanovnika treće najveće mjesto na otoku, a njegov fjord je toliko atraktivan da je zapisan i na listu zaštićenih prirodnih lokaliteta organizacije UNESCO. Slobodna večer. Noćenje.

3. dan: ILULISSAT: izlet EQI LEDENJAK

Doručak. Danas odlazimo na izlet brodom do ledenjaka Eqi. Zvan Eqip Sermia na inuitskom, ledenjak se nalazi nekih 70 km sjeverno od Ilulissata, širok je nekih 4 km, a visok više od 100 metara. Izlet traje otprilike 6 sata i ne silazi se s broda za to vrijeme. Prilazak ledenjaku je nešto riječima teško opisivo, jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Kako ćemo mu prilaziti, tako ćemo vidjeti sve više i više leda kako se otkida i pada u morske dubine. Eqi je tzv. aktivan ledenjak koji se konstantno miče i pomiče i budemo li sretni, vidjet ćemo i poveći komad kako se lomi. Povratak u Ilulissat u poslijepodnevnim satima i slobodan ostatak dana za istraživanje mjesta i osobne programe. Noćenje.

4. dan: ILULISSAT: izlet MORSKI SAFARI – GLEDANJE KITOVA i KALAALLISUUT

Doručak. Danas poslije doručka upućujemo se u Disko zaljev na vrlo popularan izlet: gledanje kitova! Ilulissat se ponosi time što u njegovom zaljevu ljeti ima više kitova nego santi leda, a Disko je poznat kao more leda, ali ljeto dovede veliki broj kitova što čini odlazak na safari vrlo atraktivnim, a obale Grenlanda pouzdanim mjestom za takav izlet. Vidjet ćete više vrsta tih inteligentnih životinja, od grbavog kita preko perajastog kita, do grenlandskog glatkog kita. Povratak u Ilulissat u poslijepodnevnim satima. Kratko slobodno vrijeme i potom odlazak u Ženski savez, udruženje žena koje je zaduženo za očuvanje raznih tradicija među kojima se ističe izrada poznatog nacionalnog kostima, tzv. Kalaallisuuta, pa ćemo se tamo pobliže upoznati s načinom na koji se ta zanimljiva nošnja izrađuje. Slobodna večer. Noćenje.

5. dan: ILULISSAT - NUUK

Doručak. Odjava iz soba i slobodno jutro prije tansfera za aerodrom. U 13:25 sati satnica je leta za grenlandski glavni grad Nuuk. Slijetanje planirano u 15:30 sati, transfer u hotel i smještaj u sobe. Odlazak u pješački razgled grada s lokalnim  vodičem. Nuuk, nekoć Godthaab, najveće je mjesto na otoku, sjedište Vlade i parlamenta, centar ekonomskog i kulturnog života Grenlanda u kojem živi otprilike trećina cijelog otočkog stanovništva, nešto manje od 19 000 stanovnika. Osnovan 1728. g. kao Godt-Haab (Dobra nada), grad je osnovao kraljevski guverner Claus Paarss. U to je vrijeme Grenland još bio norveška kolonija. U našoj turi upoznat ćemo se s dijelom grada otkud je širenje Nuuka krenulo, Kolonihavnen, a završit ćemo turu u novom dijelu grada, gdje se nalaze današnja Gradska vijećnica i sjedište grenlandskog parlamenta. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6. dan: NUUK: izlet FJORD SAFARI 

Doručak. Danas odlazimo na tzv. Fjord Safari, vrlo popuralan izlet u Nuuku. Plovidba na Grenlandu često je vrlo posebno iskustvo, a posebno je lijepo ploviti kroz fjordove. Mirnoća njihovih voda, dok brod kao da klizi po površini, daje vam apsolutan osjećaj slobode kakvu su vjerojatno osjećali i prvi doseljenici na grenlandske obale prije 5 000 godina. Plovidba u kojoj ćemo vidjeti ne samo sante leda kako plutaju oko nas, već je lako moguće da vidimo na njima i tuljane, pa čak i morževe. Izlet traje 4 sata i vodi nas prema Sermitsiaq otoku, odnosno planini. Po povratku u Nuuk slobodno vrijeme za osobne programe. Preporučujemo obilazak Nacionalnog muzeja u starom kolonijalnom dijelu grada. Noćenje.

7. dan: NUUK – KOPENHAGEN

Rano buđenje. Breakfast box umjesto doručka i rani transfer u zračnu luku, na let prema Kangerlussuaqu. Nastavak leta iz Kangerlussuaqa za Kopenhagen planirano u 12:40 sati. Let prema Kopenhagenu traje nešto manje od pet sati (s razlikom od 4 sata), slijetanje planirano u 21:30 sati, transfer u hotel. Noćenje.

8. dan: KOPENHAGEN - ZAGREB

Doručak. Poslije doručka odjava iz hotela i transfer autobusom u zračnu luku Kastrup na let zrakoplovne kompanije Croatia Airlines na redovnoj liniji u 11:20 sati. Planirano slijetanje u Zagreb u 13:10 sati.

Predviđeni hoteli:

Copenhagen, Scandic Spectrum

Ilulissat, Best Western Ilulissat

Nuuk, Hans Egede

Informacije o letovima:
Prijevoznik: Croatia Airlines i Air Greenland
OU480 22JUL ZAGREB COPENHAGEN 08:40 10:30
GL781 23JUL COPENHAGEN KANGERLUSSUAQ 10:00 10:40
GL576 23JUL KANGERLUSSUAQ ILULISSAT 12:45 13:30
GL513 26JUL ILULISSAT KANGERLUSSUAQ 13:25 14:15
GL559 26JUL KANGERLUSSUAQ NUUK 14:40 15:30
GL502 28JUL NUUK KANGERLUSSUAQ 07:10 08:05
GL782 28JUL KANGERLUSSUAQ COPENHAGEN 12:40 21:00
OU481 29JUL COPENHAGEN ZAGREB 11:20 13:10

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

FM 34.990 kn / RC 36.990 kn

Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade!

Rok za prijavu: 15 dana prije puta ili dok ima mjesta 

Minimalan broj putnika: 20  /  Maksimalan broj putnika 25

Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Kopenhagen – Kangerlussuaq – Kopenhagen – Zagreb i Kangerlussuaq-Ilulissat-Nuuk-Kangerlussuaq
 • uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • 7 noćenja s buffet doručkom* u hotelima 3/4* s boravišnom pristojbom: 2 noćenja u Danskoj u Kopenhagenu, 5 noćenja na Grenlandu – 3 noćenja u Ilulissatu i 2 noćenja u Nuuku
 • autobusne transfere prema programu
 • sve izlete prema programu (Eqi ledenjak, Morski safari, Fjord safari, Kalaalisuut)
 • razgled Ilulissata s lokalnim vodičem
 • razgled Nuuka s lokalnim vodičem
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena ne uključuje:

 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja ako nije drugačije navedeno
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu – 7.490 kn po osobi (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • doplatu za polupansion na Grenlandu (ukupno 5 večera, 2.-6. dan): 2.590 kn – PREPORUČUJEMO!
 • napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom vodiča, čistoćom autobusa, dobra je praksa nagraditi ih (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2 eur po danu po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
 • napojnicu za vozača – praksa je na inozemnim putovanjima diljem svijeta da se vozaču na kraju ture ostavi napojnica, pa preporučujemo iznos od 1-2 eur po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Popusti i doplate:

 • 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
 • trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a 72 sata prije putovanja dobit ćete završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 20, a maksimalan broj putnika je 25. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket-aranžmana putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanija Croatia Airlines i
  Air Greenland objavljenom u 2021. godine i podložna su promjeni.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom ture, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima, odnosno ovisno o vremenskoj prognozi. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala na autobusnim programima, i sl.).
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za gužve na lokalitetima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • Program nije prikladan za djecu do četvrte godine života.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za državljane RH viza za Dansku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna osobna iskaznica ili važeća putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj (Kopenhagen) nalazi se na adresi Søtorvet 5, 1st fl., 1371 Copenhagen K. Danska. Kontakt podaci: tel. 0045 33 919 095, fax. 0045 33 917 131, e-mail: denmark@mvep.hr. Izvanredna i opunomoćena veleposlanica: Tina Krce. Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena) 0045 22 620 760.

Valuta na Grenlandu je danska kruna (DKK). Tečaj danske krune u odnosu na HRK je otprilike 1 DKK za 1 HRK. Preporučujemo plaćanje kreditnim i debitnim karticama koje su široko prihvaćene posvuda.

Vremenska zona: UTC -4 (Ilulissat), UTC -3 (Nuuk)

Odgovorni organizator: Idea putovanja d.o.o.

Opći uvjeti Idea Putovanja

NAČINI PLAĆANJA:
gotovina ili uplata na žiro račun (40% predujam prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije 30 dana prije puta)
• karticama jednokratno - Visa, Premium Visa, MasterCard, Maestro, Diners i Amex (izdan u stranim zemljama) debitne/prepaid, vpay, kreditne ili poslovne kartice
• karticama obročno 2-12 rata – Visa, Premium Visa, MasterCard, Maestro kreditne ili poslovne kartice

Cijene su objavljene u hrvatskim kunama i izražene sukladno odredbama posebnog postupka oporezivanja marže putničkih agencija. Organizator zadržava pravo promjene rasporeda programa kao i pravo izmjene cijene aranžmana sukladno stvarnim troškovima pristojbi.

Kontaktirajte nas

Zatražite naše usluge u uredima u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani, kod naših logističkih partnera ili nam pošaljite upit.
©  2022 GLOBTOUR EVENT d.o.o.
crossmenu